Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Singapur

Singapur je maličký městský stát v jihovýchodní Asii na stejnojmenném ostrově a přilehlých 54 ostrůvcích při jižní výspě Malajského poloostrova. Jeho název je odvozený ze sanskrtu a znamená v češtině Lví město.

Singapur je supermoderní a extrémně bohatý městský stát, který je proslulý svou čistotou, přísnými zákony a překvapivými kontrasty. Od Malajského poloostrova je oddělen pouze úzkým průlivem. Singapur je druhý největší přístav světa.

Obraz ostrovní republiky charakterizují gigantické mrakodrapy z oceli, skla a betonu. Architektura Singapuru je směsicí koloniálních, čínských, malajských a indických vlivů. Vedle úzkých uliček se tyčí mrakodrapy hotelů, nevětších světových bank a gigantických obchodních firem. Bezmezné nabídky lákají k nákupům v moderních obchodních centrech. Restaurace rozmazlují návštěvníky svými kulinářskými pokrmy. K tomu připočtěte staré čínské, indické a arabské čtvrtě, kde se pozastavil čas a kde stále platí prastaré tradice.

Každého bude na Singapuru lákat něco jiného. Někoho třeba možnost nákupu především na proslavené nákupní ulici Orchard Road, někteří zase raději navštíví některý z mnoha zábavných podniků. Je tu také několik velmi zajímavých přírodních zahrad a zajímavostí, milovníci architektury si tu také přijdou na své.

K oblíbeným cílům turistů mezi jinými patří katedrála svatého Ondřeje, Empress Place Building a tematický park Haw Par Villa. O muzea tu také není nouze. Pro děti může být lákadlem zoologická zahrada, největší aquapark v Asii (Fantasy Island) nebo akvárium. Skvělý tip pro každého návštěvníka Singapuru může být singapurská botanická zahrada, která funguje už téměř 200 let, otevřeno má do půlnoci a vstup je zdarma.

Město založil v roce 1819 sir Thomas Stamford Raffles z Britské koloniální společnosti a až do druhé světové války fungovalo jako důležitý koloniální přístav a strategické místo s početnou vojenskou posádkou. Armáda má silnou pozici dodnes, na tak malý stát připadá 50 tisíc profesionálních vojáků! Asi proto je tu zcela bezpečno, až to turistu znalého divokých poměrů v okolních státech skoro vyvede z míry.

Singapur můžete navštívit v kterékoli roční době. Tropické klima je zde po celý rok bez výkyvů, stále teplé a vlhké. Deště jsou sice krátké, ale za to vydatné a prudké – může se stát, že vás během návštěvy Singapuru zastihnou každý den.

Ať už cestujete do Singapuru v létě nebo v zimě, či zde strávíte zde pár dní nebo týdnů, určitě zažijete alespoň jeden z bezmála několika desítek slavností a festivalů, které se tu rok co rok pořádají. Díky různorodým kulturám, náboženstvím, apod., které v Singapuru žijí, jsou neobyčejně zajímavé a pestrobarevné, a proto lákají nejen místní obyvatele, ale i tisíce zahraničních turistů. Mezi národní jídla určitě patří chicken rice, což je grilované nebo v páře uvařené kuřátko, které se podává v kuřecím vývaru s pandanovými listy. K tomu patří ostrá omáčka z chilli papriček, česneku a koriandru a tmavá hustá sójová omáčka.

Tipy na výlety
Při návštěvě Singapuru byste určitě neměli vynechat Čínskou čtvrť, kde pulzuje život mezi tržišti, malými krámky, chrámy a výbornými čínskými restauracemi, dále Malou Indii s vůní kari, Orchard Road, luxusní třídu se značkovými obchody, supermarkety a hotely.

Ostrov Sentosa – návštěvníci zde najdou mnoho přírodních zajímavostí, jako Motýlí Park, který je domovem tisíců motýlů 50 druhů. Turisté zde objeví přírodní stezku, vedoucí džunglí na horu Imbiah, odkud se otevírá nádherný pohled na okolní ostrovy, dále objeví zahradu po celý rok kvetoucích orchidejí a také Podmořský svět – největší tropické oceanárium v Asii. Bezpečné skleněné tunely umožňují nahlédnout do podmořského světa s 2 tisíci druhy ryb a dalších živočichů.

Ptačí Park Jurong – milovníky přírody určitě nadchne největší ptačí park v Asii s více než 7 tisíci ptáky 600 druhů z celého světa včetně několika druhů asijských a jihoamerických ptáků a tučňáků. Vedle parku je další přírodní atrakce – Krokodýlí ráj Jurong s více než 2 500 krokodýlů.

Zajímavost
Legenda praví, že dnešní název Singapuru pochází ze 14. století. Sumatránský princ prý zahlédl v džungli na ostrově Temasek (současný Singapur) lva. To značilo dobré znamení, a proto dal ostrovu název Singapura. To v překladu znamená: singa = lev, pura = město. (Na tomto místě prý však nikdy lvi nežili, pravděpodobně viděl princ tygry.)

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 2 285 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko